BTK-remmers: Van hoop naar doorbraak?

by Bram

Een jaar geleden deelde ik mijn enthousiasme over een veelbelovende nieuwe klasse MS-medicijnen: de BTK-remmers. In die video legde ik uit hoe deze middelen multiple sclerose op een innovatieve manier aanpakken, anders dan onze bestaande behandelingen.

De hoop

De grote verwachting was dat BTK-remmers vooral effectief zouden zijn in het behandelen van het progressieve aspect van MS – een gebied waar we dringend nieuwe oplossingen nodig hebben. Deze hoop was gebaseerd op het unieke werkingsmechanisme van BTK-remmers, dat zowel ontstekingen als neurodegeneratie zou kunnen aanpakken.

De eerste teleurstelling

Helaas waren de eerste studieresultaten niet zo positief als gehoopt. De BTK-remmers van Merck en Sanofi bleken niet effectiever dan het bestaande eerstelijns medicijn Aubagio in de behandeling van actieve relapsing-remitting MS (RRMS). Dit was een tegenvaller, maar het onderstreepte ook hoe complex MS is en hoe moeilijk het kan zijn om de huidige RRMS-behandelingen te overtreffen in het stoppen van acute ontstekingen in het centrale zenuwstelsel.

Het doorbraakmoment

Maar gisteren kwam er opwindend nieuws! Sanofi kondigde in een persbericht aan dat hun Hercules-studie wél succesvol was. Deze studie richtte zich op mensen met niet-actieve secundair progressieve MS (SPMS). Hiervoor is er tot nu toe nog steeds geen effectieve behandeling.

Wat betekent dit?

Hoewel we nog veel details moeten afwachten, is dit nieuws echt reden tot optimisme. Voor het eerst hebben we mogelijk een behandeling die de progressie van invaliditeit kan vertragen bij mensen met niet-actieve SPMS. Dit zou een enorme doorbraak kunnen zijn voor patiënten die tot nu toe geen andere behandelingsopties hadden.

Voorzichtig optimisme

Natuurlijk is voorzichtigheid geboden. We moeten de volledige studieresultaten nog zien en er is meer onderzoek nodig. Maar dit nieuws bevestigt dat de ontwikkeling van BTK-remmers een veelbelovende richting is in MS-onderzoek, vooral voor progressieve vormen van de ziekte.

Laten we dit moment vieren en uitkijken naar meer details in de komende maanden!

You may also like

2 comments

Sarina 4 september 2024 - 15:41

Laten we hopen dat dit het is wachten duurt lang nu
21 jaar ms

Reply
Bram 5 september 2024 - 10:49

Waarschijnlijk is dit niet “dé oplossing”, maar de farmaceutische industrie is eindelijk op zoek is naar een middel dat werkt tegen sluimerende MS progressie!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More